(Kolač od kojeg će vam zastati dah- Foto: Pexels.com )
Cheesecake je savršena ljetna poslastica za koju vam nije potrebna pećnica, a priprema traje samo 15 minuta. Charlotte Oates, kuharica i osnivačica Charlotte's Lively Kitchen, podijelila je recept za osvježavajući cheesecake od limuna koji se brzo priprema, a zatim se hladi nekoliko sati u frižideru.
Sastojci:
- 280 ml šlag kreme
- 250 g krem sira
- 100 g keksa
- 100 g šećera u prahu
- 40 g putera
- Korica i sok od dva limuna
Priprema:
- Pripremite kalup: Podnožje kalupa za torte obložite papirom za pečenje i prelijte ga otopljenim puterom. Keks izmrvite u sitne mrvice i pomiješajte s otopljenim puterom.
- Podloga: Smjesu od keksa i putera ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa, koristeći poleđinu kašike da poravnate površinu. Stavite kalup u frižider dok pripremate ostatak.
- Priprema limuna: Sitno narendajte koricu limuna i iscijedite sok dok ne dobijete pet kašičica soka. Ostavite sa strane.
- Kremasti sloj: Umutite šlag kremu u zdjeli dok ne postane čvrsta. Dodajte krem sir, šećer, koricu i sok od limuna, pa miješajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
- Sastavljanje: Izvadite kalup iz frižidera i na ohlađenu podlogu dodajte kremastu smjesu. Koristite kašiku ili nož da poravnate vrh.
- Hlađenje: Vratite kalup u frižider i ostavite ga najmanje dva sata, ili dok se cheesecake potpuno ne stegne.
Ovaj brzi i jednostavni cheesecake od limuna je idealan za tople ljetne dane, pružajući osvježavajući i ukusan desert bez potrebe za pečenjem. (sb)