
Za one koji tragaju za zdravom i jednostavnom opcijom za doručak, međuobrok ili prilog uz glavno jelo, slani muffini s tikvicama i krompirom predstavljaju odličan izbor. U kombinaciji sa sirom, donose izbalansiran spoj hranljivih sastojaka i punog okusa.
Za pripremu ovog jela potrebni su sljedeći sastojci:
jedna srednje velika tikvica i jedan krompir (nakon rendanja svako povrće daje otprilike jednu šolju), dva jaja, šoljica brašna, kašičica praška za pecivo, pola šoljice mlijeka i 60 ml maslinovog ulja. Dodaju se i šoljica rendanog sira po izboru (npr. cheddar ili mozzarella), pola kašičice soli, prstohvat bibera, bijeli luk u prahu po želji i malo svježeg peršuna ili kopra.
Prvo je potrebno narendati povrće i dobro ga ocijediti kroz gazu ili kuhinjsku krpu kako bi se uklonio višak tekućine. U posebnoj posudi pomiješaju se jaja, mlijeko i ulje, dok se u drugoj sjedine brašno, prašak za pecivo i začini. Suhi sastojci se postepeno dodaju mokrima uz lagano miješanje, a zatim se u smjesu umiješaju povrće, sir i začinsko bilje.
Kalup za muffine pripremiti namastivši ga ili obloživši papirom, a rernu prethodno zagrijati na 190 stepeni. Smjesa se rasporedi u 12 udubljenja, popunjenih do ¾ visine. Muffini se peku 20–25 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i postanu čvrsti na dodir.
Nakon kraćeg hlađenja spremni su za posluživanje, a jednako su ukusni topli ili hladni. Idealno se kombinuju s jogurtom ili laganom salatom.
