Supa se najčešće poslužuje kao uvertira dobrom i obilnom ručku, no ova krem juha od špinata može biti i zaseban obrok, i to stvarno ukusan…
Krem supa od špinata sa kašikom kiselog vrhnja oduševit će i najizbirljivije. Ako napravite veliku količinu, slobodno zamrznite višak. Okus zamrzavanjem ostaje netaknut, piše Miss7.
Sastojci:
- Suncokretovo ulje 1 kašika
- Luk 1 kom
- Špinat 500 g
- Brašno 5 kašika
- Povrtni temeljac 600 ml
- Mlijeko 400 ml
- So
- Crni biber
- Kiselo vrhnje 4 kašike
- Češnjak 1 režanj
Postupak:
U velikoj posudi na ulju prodinstajte nasjeckani crveni luk. Dodajte temeljac i vodu i pustite da prokuha.
Posolite i popaprite prema ukusu. Odvojite 5 kašika mlijeka u brašno te promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Ostatak mlijeka dodajte u juhu i pustite da prokuha. Kada je juha prokuhala, smanjite vatru, izblendajte štapnim mikserom i postepeno sipajte mješavinu brašna i vode dok ne postignete željenu gustoću.
Kod posluživanja u tanjur dodajte kašiku kiselog vrhnja i sjeckanog češnjaka. (tl)