Recept koji baš svaki put uspije: Pripremite knedle sa šljivama

Pijace su pune slasnih, sočnih šljiva i bila bi šteta ne iskoristiti ove zdrave i ukusne plodove ljeta. Bezbroj je načina kako ovo voće možete upotrijebiti u kuhinji, a mi vam ovaj put predlažemo da pripremite mnogima omiljenu poslasticu – knedle.

Evo kako ćete ih pripremiti:

Potrebni sastojci: 1 kg krompira, 300 g pšeničnog glatkog brašna, 100 g maslaca, 1 jaje, 1 kašičica soli.

Fil: 20 komada šljiva, 6 kašičica šećera, 1 kašičica cimeta u prahu.

Mrvice: 50 ml ulja (ili maslaca), 6-7 kašika prezli, 1 vanilin šećer.

Postupak pripreme:

1. Krompir operite, stavite ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte kašičicu soli, pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok krompir ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krompir ocijedite, ogulite i protisnite kroz presu za krompir pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.

2. U ohlađeni krompir dodajte jedno jaje i brašno, pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodavajte brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.

3. U manjoj zdjelici izmiješajte šećer s mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im košpice, pa u svaku šljivu stavite pola kašičice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive, pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.

4. U dubljem loncu zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i kašiku ulja, pa ubacite knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još pet minuta. Vadite ih šupljikavom kašikom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.

5. U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte prezle, pa ih pržite do zlatnosmeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer.

6. Knedle pospite prženim prezlama (ili ih uvaljajte dobro u prezle u tavi) i poslužite još tople, posute cimetom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *