
Mada je ramazan ušao u posljednju sedmicu pred Bajram, ramazanske lepine još su neizostavni sastojak iftara, ali i objeda onih koji ne poste. Vruće, mirisne, slasne…
Uz dobar poljev, objed za uživanje. Nije ga teško pripremiti, pa evo prostog i dobrog recepta za ramazanske lepine i poljev.
Sastojci
Mljeveno meso po vašoj želji
Luk
Mrkva
Malo brašna
Biber, so, vegeta, crvena paprika, chili (ko voli), peršun, origano, bosiljak, sok od paradajza..
Priprema
Isječi luk i mrkvu na kockice pa propržiti na ulju. Kada je luk dobio zlatnu, staklastu boju, dodajte mljeveno meso.
Kada ste propržili meso dodajte vodu (da prekrije sadržaj) i neka se to po malo krčka. Kada je meso gotovo dodajte navedene zacine (paprika, biber, vegeta, so) i pustite da još malo kuha.
U šolju stavite brašna i vode i to lijepo razmutite i dodajte u meso, malo promješajte i i poljev ce vam postati gust. Pri kraju možete dodati sok od paradajza.
Kada se malo zgusnulo poljev možete servirati vruć. Naravno, nije loše i lepine podgrijati. Prijatno! (t)