Na izletištu Lještak kod Puračića održan je okrugli sto pod nazivom “Puračka ćaska – gastronomski specijalitet i turistička atrakcija“, upriličen u okviru tradicionalne gastro-manifestacije “Puračko ćaskanje”.
Okrugli sto je okupio eminentne stručnjake akademske zajednice koji su govorili o značaju autohtone hrane, očuvanja tradicije te o nastavku aktivnosti na očuvanju Puračke ćaske ka upisu ove tradicionalne delicije na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Osim premijera Kadrije Hodžića tokom okruglog stola obratili su se Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta Josipa Juraj Strossmayer iz Osijeka, Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Nizama Salihefendić, profesorica na Medicinskom fakultetu, direktorica Turističke zajednice općine Lukavac Amra Kišić, kao i Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić, organizatora ove manifestacije.
Profesor Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Drago Šubarić ističe da se radi o tradicionanom jelu ovog podneblja, ljudi, života, njihove kulture. On napominje da je dobro zaštititi jelo jer njegova zaštita garantira korist i onima koji ga spravljaju i lokalnoj zajednici.
– Ovo jelo se sačuvalo kroz dugi vremenski period i nadam se da će se naći u turističkoj ponudi ovog kraja – kazao je Šubarić.
Nakon okruglog stola i zapažanja koja smo čuli, dobijamo potvrdu da ono što radimo vrijedi. Ponosni smo da smo nakon sedam ovakvih manifestacija, Puračku ćasku upisali na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, rekao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić.
Manifestacija “Puračko ćaskanje” okupila je 16 ekipa iz cijele BiH, od Brčkog do Širokog Brijega, koje su se natjecale u pripremanju tog gastonomskog bisera, saopćili su organizatori.