Prženice iz rerne: Hrskave, ukusne i bez kapi ulja

Prženice iz rerne su odličan način da iskoristite stari hljeb i pripremite obrok koji je i ukusan i zdraviji

(Prženice iz rerne za doručak ili večeru – Foto: Freepik/Ilustracija)

Prženice su klasičan doručak koji svi volimo – jednostavne, zasitne i uvijek ukusne. Međutim, njihova najveća mana je količina ulja koju upiju tokom prženja, što ih čini teškim za želudac i manje zdravim.

Srećom, postoji jednostavno rješenje – prženice iz rerne. Ova verzija je mnogo laganija, a ukus ostaje isti kao kod tradicionalnog prženja. Idealne su za doručak, večeru ili užinu, a priprema traje svega nekoliko minuta.

Sastojci:

  • 10 parčića starog hljeba
  • 3 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat šećera

Priprema:

  1. Umutite jaja sa mlijekom, pa dodajte so i šećer.
  2. Svaki komad hljeba dobro natopite u smjesi.
  3. Ređajte natopljene parčiće u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Ako je hljeb tvrđi, ostavite ga da odstoji 5 minuta prije pečenja.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok ne porumene.

Prženice iz rerne su odličan način da iskoristite stari hljeb i pripremite obrok koji je i ukusan i zdraviji. Probajte ih već sutra za doručak!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *