Proteini ili ugljikohidrati, šta je bolje doručkovati?

Nutricionisti također naglašavaju da preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije, pa je bolje pojesti i mali, ali uravnotežen obrok

strucnjaci objasnili da nije dilema da li doruckovati proteine ili ugljikohidrate nego da je stavra u tome kako ih kombinovati
(Najbolje da doručak sadrži kvalitetne proteine i složene ugljikohidrate – Foto: Ilustracija)

Stručnjaci uglavnom poručuju da nije stvar u biranju između proteina i ugljikohidrata, nego u dobroj kombinaciji oba.

Proteini pomažu da se duže osjećaš sitim i stabilizuju energiju tokom jutra, dok ugljikohidrati obezbjeđuju brzu, ali korisnu energiju za mozak i tijelo. Najbolje je da doručak sadrži kvalitetne proteine (poput jaja, jogurta, sira, mahunarki) i složene ugljikohidrate (zob, integralni hljeb, voće).

Takav balans sprečava nagle “padove” energije i pomaže koncentraciji u školi ili na poslu.

Nutricionisti također naglašavaju da preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije, pa je bolje pojesti i mali, ali uravnotežen obrok. (tl)  

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *