Proljetni ručak u rerni: Zapečena musaka koja grije dušu i kuću

(Zapečena musaka s krompirom, topli obrok za kišne proljetne dane – Foto: Pixabay/Ilustracija)

Iako je proljeće već tu, iznenadne promjene vremena i nagli pad temperatura mogu nas podsjetiti da još uvijek postoji prostor za uživanje u toplim jelima. Uzimajući u obzir kišne dane i zahladnjenje, savršen način da ugrijemo i kuću i sebe je kroz pripremu jela iz rerne. Jedno od onih jela koje nas uvijek podsjeća na dom i sigurnost, a miris mu se širi kroz cijeli prostor, je musaka s krompirom i mljevenim mesom.

Ovo jelo nije samo savršen obrok za obiteljsku večeru, već i jednostavan način da popravite atmosferu u domu dok se iz rerne širi miris svježeg, toplog ručka. Musaka je, osim toga, odlična i za obrok koji ostaje i za sutra, pa ćete osim uživanja u obroku, uživati i u malo uštede vremena za naredni dan.

Recept za zapečenu musaku:

Potrebni sastojci:

  • 800 g krompira (oko 4-5 srednjih)
  • 500 g mljevenog mesa (junetina, piletina ili miješano meso)
  • 1 veza crnog luka
  • 1 crvena paprika (po želji)
  • 3 češnja bijelog luka
  • 2 jaja
  • 200 ml pavlake za kuhanje
  • 100 ml paradajz sosa (ili pasirane rajčice)
  • So, biber, suvi začin i maslinovo ulje
  • 100 g rendanog sira (po želji)

Upute za pripremu:

  1. Priprema krompira:
    Krompir ogulite i narežite na tanke kolutove (oko 3 mm debljine). Stavite ih u posudu s hladnom vodom, kako bi ostali bijeli i ne potamnili.
  2. Priprema nadjeva od mesa:
    U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i propržite sitno sjeckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne dobije lijepu smeđu boju. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i crvenu papriku, pa sve dobro izmiješajte. Na kraju, začinite sa soli, biberom i suvim začinom, te dodajte paradajz sos ili pasiranu rajčicu. Pirjajte još nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.
  3. Složite musaku:
    U vatrostalnu posudu prvo stavite sloj krompira. Preko krompira rasporedite polovicu pripremljenog nadjeva od mesa. Ponovite sa još jednim slojem krompira i preostalim mesom.
  4. Preliv:
    U posebnoj posudi umutite jaja sa pavlakom za kuhanje, začinite po ukusu i prelijte preko složene musake. Ako volite, možete posuti i sa malo rendanog sira, koji će joj dati još bogatiji okus i lijepu zlatnu koricu.
  5. Pečenje:
    Musaku stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40-45 minuta, dok krompir ne omekša i musaka ne dobije zlatno smeđu boju na vrhu. Ako želite da gornji sloj bude hrskaviji, možete uključiti funkciju pečenja sa gornjim grijačem na par minuta pred kraj.

Savjet:
Ako želite još bogatiji okus, možete u nadjev dodati malo kisele pavlake ili čak komadiće suhog mesa. Ovaj recept je vrlo prilagodljiv i možete ga mijenjati prema vlastitim željama.


Dok vani kiša pada, a temperature se smanjuju, unutar vašeg doma bit će toplo i mirisno. Ova musaka je savršen način da zagrijete i sebe i svoj dom. Uživajte u obroku koji vam donosi i okus proljeća, ali i prijatnu atmosferu koja će vas grijati.

Prijedlog za serviranje:
Musaka je odlična uz svježe pripremljenu salatu od kisele rotkvice i mladog luka, a možete je poslužiti i uz čašu domaće šljive ili nekog laganog vina.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *