Probudite organizam: Proljetno čišćenje jetre, bubrega i crijeva

Korištenjem prirodnih sredstava možemo podržati organizam u borbi protiv sveprisutnih toksina, čuvajući zdravlje na jednostavan i pristupačan način

topla salata cvekla nacin jednostvan i zdrav obrok
(Proljeće na tanjiru: Hrana koja čisti i obnavlj – Foto:Ilustracija)

Naše tijelo svakodnevno je izloženo raznim štetnim supstancama koje dolaze iz hrane, vode, zraka, ali i kroz vlastite metaboličke procese. Te supstance, poznate kao toksini, talože se u organima poput jetre, bubrega i crijeva, remeteći prirodnu ravnotežu i funkcije organizma.

Toksini mogu biti životinjskog, biljnog, bakterijskog ili gljivičnog porijekla, a sve više ih dolazi iz industrijske proizvodnje i onečišćenja okoliša. Slobodni radikali, nusprodukt metabolizma, takođe doprinose narušavanju zdravlja ako ih tijelo ne uspije eliminisati na vrijeme.

Zašto dolazi do nakupljanja toksina?

Iako ljudski organizam ima razvijene mehanizme za eliminaciju toksina, poput jetre, bubrega i probavnog sistema, problem nastaje kada ti sistemi više ne mogu pratiti tempo zagađenja kojem smo izloženi. Hrana tretirana pesticidima, zagađena voda, udisanje teških metala i industrijskih spojeva, sve to opterećuje naš organizam.

Prirodna detoksikacija – pomoć iz kuhinje

Mnogi se zbog toga okreću narodnim metodama čišćenja tijela koristeći lako dostupne namirnice. Evo nekoliko učinkovitih recepata koje možete isprobati:

  1. Lovorov list – za eliminaciju soli i toksina
    Skuhajte 5 grama lovorovog lista u 300 ml vode, kuhajte 5 minuta, a zatim ostavite pokriveno još sat vremena. Pijte toplo, u malim gutljajima, tri dana zaredom, po mogućnosti prije ručka. Ovaj napitak potiče izbacivanje nakupljenih soli i štetnih materija.
  2. Cvekla – snažno prirodno sredstvo za čišćenje crijeva i jetre
    Narendajte jednu veću cveklu, prelijte s 100 ml domaćeg jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro na prazan želudac pojedite salatu, a nakon sat vremena doručkujte. U večernjim satima popijte magnezijum-sulfat (25%) za potpunu detoksikaciju crijeva. Ova metoda preporučuje se jednom godišnje.
  3. Čaj od kore crnog luka – za dubinsko čišćenje organizma
    Prokuhajte 30 grama kore crnog luka u pola litre vode, ostavite da odstoji sat vremena, procijedite i pijte po 50 ml, pola sata prije obroka. Čaj se pije mjesec dana, s mogućnošću ponavljanja nakon dvije sedmice pauze.
  4. Ljekovita salata od cvekle i crvenog luka
    Ova salata uklanja naslage toksina, čisti jetru, crijeva i poboljšava vid. Potrebni su: tri cvekle, dva crvena luka, maslinovo ulje, jabukovo sirće i so. Cvekla se kuha, sjecka i pomiješa s lukom, začinima i jede svakodnevno.
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *