Probajte ukusne krokete od tikvica

Kroketi od tikvica su idealna grickalica ili prilog jelu te odličan način kako uključili više povrća u svoju prehranu.

Pečeni su u rerni umjesto prženi na ulju te predstavljaju odličnu niskokaloričnu alternativu za klasične krokete.

Ova zdravija verzija kroketa oduševit će i odrasle i djecu.

Recept

dvije šoljice naribanih tikvica
jaje
polja šoljice naribanog sira (Gouda ili cheddar)
pola šoljice krušnih mrvica
suhi bosiljak
so, biber

Zagrijte rernu na 200 stepeni i obložite tepsiju papirom za pečenje.

Stavite naribanu tikvicu na kuhinjsku krpu i iscijedite svu suvišnu tekućinu. Nakon cijeđenja trebala bi ostati barem jedna šolja tikvica. Prebacite ocijeđenu tikvicu u posudu te dodajte jaje, sir, krušne mrvice, začine. Posolite i pobiberite po ukusu te zatim sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Kašikom izvadite smjesu i oblikujte male ovalne oblike, slično kao kroketi od krompira. Trebali biste dobiti oko 16 komada. Stavite krokete na papir za pečenje i pecite ih 25 do 30 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Na pola vremena pečenja ih okrenite.

Poslužite ih tople uz omiljeni umak ili kao prilog piletini, ribi. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *