
Osim što su poznate po svom blagom laksativnom djelovanju, šljive imaju značajan utjecaj na ubrzanje metabolizma i regulaciju probavnih procesa. Zahvaljujući kombinaciji prehrambenih vlakana, sorbitola i polifenola, konzumacija šljiva može povećati brzinu metabolizma i do 90 posto, pokazuju nova istraživanja iz oblasti nutricionizma.
Sorbitol, prirodni alkoholni šećer koji se nalazi u šljivama, djeluje kao blagi stimulans crijevne peristaltike, bez negativnog utjecaja na nivo šećera u krvi. Uz njega, ključnu ulogu ima i chlorogenic acid – moćni antioksidans koji može ubrzati oksidaciju masnih kiselina i poboljšati osjetljivost na inzulin.
Šljive takođe doprinose zdravlju crijevne mikrobiote, čime dodatno pospješuju bazalni metabolizam. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija 100 grama šljiva kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom može stimulisati sagorijevanje masti, dok je kod muškaraca uočen poboljšan rad crijeva i smanjenje upalnih markera u organizmu.
Najveće zdravstvene koristi ostvaruju se kada se šljive konzumiraju svježe, ali i termički obrađene, poput šljivopite, mogu biti dio uravnotežene prehrane.
