Kroz prozor se nazire vrtlog sniježnih pahulja, a vi, umotani u toplu dekicu, pravite male, savršene grudve – ne od snijega, već od kokosa i badema.
Ove kuglice nisu hladne niti se tope u rukama, ali njihov sniježni izgled neodoljivo podsjeća na zimsku čaroliju. Mekane, slatke, mirisne…, baš one male radosti koje decembar čine nezaboravnim.
Sastojci
150 g kokosovog brašna
100 ml bademovog mlijeka (može i kokosovo mlijeko)
2 kašike kokosovog ulja
3 kašike livadskog meda ili agavinog sirupa
50 g badema (oguljeni, po jedan za svaku kuglicu)
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g dodatnog kokosovog brašna za dekoraciju
Priprema
Topli početak: Na laganoj vatri u šerpi zagrijte kokosovo ulje, bademovo mlijeko i livadski med dok se sve ne sjedini u svilenkastu, mirisnu smjesu. Dodajte ekstrakt vanile, promiješajte i sklonite sa vatre.
Kokos na sceni: Postepeno dodajte kokosovo brašno u smjesu dobro miješajući dok ne dobijete gustu teksturu. Ako smjesa djeluje premekano, dodajte još malo kokosovog brašna.
Pauza za hlađenje: Smjesu ostavite u frižideru otprilike 30 minuta kako bi se stegla i lakše oblikovala.
Formirajte grudve: Uzmite malo smjese, stavite badem u sredinu i oblikujte kuglice.
Za savršeno jednake kuglice, smjesu možete podijeliti na jednake dijelove.
Sniježni premaz: Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u dodatno kokosovo brašno kako bi dobile sniježno bijeli izgled.
Još malo hlađenja: Kuglice stavite u frižider na 15-20 minuta kako bi se dodatno učvrstile. (tl)