Prenesite zimsku čaroliju i u kuhinju: Napravite sniježne kuglice

Ove kuglice nisu hladne niti se tope u rukama, ali njihov sniježni izgled neodoljivo podsjeća na zimsku čaroliju. Mekane, slatke, mirisne..., baš one male radosti koje decembar čine nezaboravnim
recept snijezne kuglice zimska carolija
(Sniježne kuglice su kombinacija kokosa i badema – FOTO: Screenshot/Youtube – Reci Peci)

Kroz prozor se nazire vrtlog sniježnih pahulja, a vi, umotani u toplu dekicu, pravite male, savršene grudve – ne od snijega, već od kokosa i badema.

Ove kuglice nisu hladne niti se tope u rukama, ali njihov sniježni izgled neodoljivo podsjeća na zimsku čaroliju. Mekane, slatke, mirisne…, baš one male radosti koje decembar čine nezaboravnim.

Sastojci

150 g  kokosovog brašna

100 ml bademovog mlijeka (može i kokosovo mlijeko)

2 kašike kokosovog ulja

3 kašike livadskog meda ili agavinog sirupa

50 g badema (oguljeni, po jedan za svaku kuglicu)

1 kašičica ekstrakta vanile

50 g dodatnog kokosovog brašna za dekoraciju

Priprema

Topli početak: Na laganoj vatri u šerpi zagrijte kokosovo ulje, bademovo mlijeko i livadski med dok se sve ne sjedini u svilenkastu, mirisnu smjesu. Dodajte ekstrakt vanile, promiješajte i sklonite sa vatre.

Kokos na sceni: Postepeno dodajte kokosovo brašno u smjesu dobro miješajući dok ne dobijete gustu teksturu. Ako smjesa djeluje premekano, dodajte još malo kokosovog brašna.

Pauza za hlađenje: Smjesu ostavite u frižideru otprilike 30 minuta kako bi se stegla i lakše oblikovala.

Formirajte grudve: Uzmite malo smjese, stavite badem u sredinu i oblikujte kuglice.

Za savršeno jednake kuglice, smjesu možete podijeliti na jednake dijelove.

Sniježni premaz: Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u dodatno kokosovo brašno kako bi dobile sniježno bijeli izgled.

Još malo hlađenja: Kuglice stavite u frižider na 15-20 minuta kako bi se dodatno učvrstile. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *