Hrana može biti lijek, ali nam može biti i neprijatelj. Može pomoći imunološkom sistemu da se izbori s bolešću ili mu može podmetnuti nogu i “omesti ga u radu”. Pogledajte kojih pet namirnica je dobro jesti, a kojih pet je loša ideja ako se borite sa prehladom ili gripom.
Hrana koju treba izbjegavati:
1. Jagode
Vjerovatneo mislite da je ovo supervoće pravo rješenje, ali nije. Upravo je obrnuto. Jagode su prilično jaki alergeni i iako same sadrže manje količine histamina, podstiču njegovo stvaranje u tijelu što je noćna mora za već začepljeni nos. Osjećaj nelagode u nosu i sinusima će se pojačati. Osim jagoda, na isti način mogu djelovati još neke vrste voća: banane, kivi, ananas, mango, kruške i maline, pa čak i agrumi koji se preporučuju zbog vitamina C. Pa, ako vam ne štete, samo nastavite sa limunadama i narandžama.
2. Slatkiši
Puno šećera je posljednje što vam treba kad ste bolesni. Šećer može privremeno da omete imunološki sistem i umanje sposobnost bijelih krvnih zrnaca da se bore protiv virusa ili bakterija koje su izazvale bolest. Zato, prste dalje od slatkiša, ako ne želite da vam se simptomi pogoršaju.
3. Procesuirana hrana
Nije svaka precesuirana (višestruko prerađena) hrana nezdrava niti je loš izbor, ali dobar dio takve hrane ima visok udio soli, masnoće ili šećera, a ti sastojci mogu odložiti ozdravljenje. Imajući to na umu, slane grickalice, zaslađena bezalkoholna pića, “vještačke” žitarice za doručak, nareske i druge suvomesnate proizvode, viršle i kobasice ostavite za neka srećnija vremena – kad budete potpuno zdravi. Mada, i tada bi trebalo razmisliti trebaju li vam uopšte ove namirnice ili barem koliko često.
4. Ukisjeljena hrana
Šta je loše u kiselim krastavcima, pa to je povrće? Istina, i to povrće kojim zimi u velikoj mjeri nadomještamo ono svježe i kao takvo je korisno. Ali ukisjeljeno povrće i druge ukisjeljene namirnice bolje je tokom prehlade. Sadrže mnogo soli i još više sirćeta, a taj dvojac može pojačati upalu grla i grlobolju.
5. Hrskava hrana
Ako kašljete ili imate grlobolju jedenje tvrde, hrskave hrane poput dvopeka, krekera, čipsa, štapića može djelovati kao da šmirgl papirom prelazite preko grla. Iziritiraćete ga što znači da će se tegobe prolongirati.
Hrana koju je jako korisno jesti:
1. Pileća supa
Znali su to naši stari, a mudrost se nasljeđuje s generacije na generaciju: tanjur fine pileće supe čuda čini za bolešću iscrpljeni organizam. Hidratizira, hranjiva je, umirujuća… Mudrost naših predaka potvrdile su i studije: pileća juha ima protiv upalna svojstva i dokazano pomaže kod simptoma prehlade.
2. Čili papričice
Čili papričice sadrže kapsaicin koji može olakšati nekoliko simptoma koji prate prehladu. Djeluje poput dekongistiva (kapljica za nos) i ekspetoransa (sirupa za iskašljavanje) što znači da djeluje na sluz otčepljujući nos i olakšavajući iskašljavanje.
3. Đumbir
Ovaj čudotvorni korijen ima analgetska i protivupalna dejstva koja pomažu u borbi protiv virusa. Đumbir čisti začepljeni nos, suzbija kašalj i smiruje grlo – pa zašto onda ne probati? Ima već mnogo kupovnih čajeva u kojima se đumbir kombinuje s raznim voće, biljem, ali moćniji napitak dobićeteako nasjeckate sirovi đumbirov korijen i nekoliko minuta ga kuhate u vodi. Kasnije u tu vodu stavite kesicu čaja po želji.
4. Pečurke
Pečurke donose razne dobrobiti organizmu. Pravi su ojačivač imunološkog sistema i bogat izvor selena, magnezijuma i cinka. Njihova antivirusna svojstva čine ih sjajnom namirnicom u borbi protiv prehlade.
5. Brusnice
Tako male, a tako moćne. Ove crvene bobice krcate su vitaminom C i antioksidansom kvercetinom koji osnažuje imunološki sistem. U jednoj studiji Univerziteta Florida dokazano je da su ispitanici koji su pili sok od brusnice imali manje simptoma prehlade od onih koji nisu.(vme,tl)