– Konzumiranje paradajza, uključujući i proizvode na bazi tog povrća, korisna je u prevenciji i upravljanju hipertenzijom. Povećana konzumacija paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36 posto, dok umjereno jedenje snižava krvni pritisak – napisali su u svom naučnom radu.
Tokom tri godine pratili su 7.056 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina, od kojih je 5.821 imalo visok krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti, prenosi The Sun.
Sudionici su bili podijeljeni u četiri grupe prema njihovoj konzumaciji paradajza: manje od 44 grama, između 44 i 82 grama, 82 do 110 grama i više od 110 grama.
Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi paradajza imaju niži rizik od hipertenzije.
To uključuje sirovi paradajz, umak od paradajza i gazpacho, hladnu supu od povrća…
Autori su zasluge za ove zdravstvene koristi pripisali organskom spoju likopenu.
Kalij također može imati ulogu, budući da se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih učinaka soli kod osoba s visokim krvnim pritiskom.
Srednje veliki svježi paradajz sadrži otprilike 290 miligrama kalija i četiri miligrama likopena, dok zdjela supe od paradajza sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalija.
Drugi izvori likopena i kalija uključuju lubenicu, kajsije, brusnice, banane i gljive.
Unatoč pružanju uvjerljivih dokaza, autori su potaknuli ljude da ne smatraju paradajz “čarobnom hranom”, već “važnim elementom raznovrsne i zdrave prehrane”. (tl)