Pet tajni zlata vrijednih: Volite faširane šnicle, evo kako ćete ih pripremiti da budu odlične

Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hljebom od dan prije
recept za odlicne fasirane snicle
(Faširane šnicle možete ispržiti u tavi ili zapeći u rerni – Foto: Ilustracija)

Šnicle od faširanog mesa mnogima su omiljeno jelo.

Odlične su kao dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima.

Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hljebom od dan prije.

Ispržiti ih možete u tavi ili zapeći u rerni.

Evo na šta biste trebali obratiti pažnju kod pripreme faširanih šnicli:

Pravi omjer mesa

O vrsti mesa i omjerima vode se rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh kombinacija junetine i teletine u omjeru 70:30. Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširane šnicle ne bi bile previše suhe.

Tajna sočnosti

Kako bi smjesa za faširane šnicle bila rahla, a ne tvrda i zbijena, hljeb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje ćete dodati malo sode bikarbone.

Okusi i mirisi

Začinski dodaci smjesi kao što su bijeli i crveni luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom te majčina dušica pružaju dodatan pečat okusu i mirisu.

Crveni i bijeli luk bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, a možete ih koristiti i u obliku granula. Neki će kuhari savjetovati da luk najprije popržite, a potom dodate u smjesu. U tom slučaju obavezno ostavite luk da se ohladi. Kako bi se svi sastojci u smjesi proželi, a šnicle bile ukusnije, smjesu možete ostaviti nekoliko sati u frižideru prije pečenja.

Probna smjesa

Kako biste bili sigurni da smjesi ništa ne nedostaje, prije nego što počnete sa oblikovanjem šnicli, najbolje ju je probati. To ne znači da trebate probati sirovo meso, nego oblikujte probnu pljeskavicu i ispecite je u tavi, pa odlučite treba li smjesu doraditi začinima.

Brzina je vrlina

Kako šnicle ne bi bile žilave ili gumenaste, smjesu nemojte čvrsto oblikovati. Ako je smjesa previše zbijena i kompaktna, rezultat neće biti dobar. Prije oblikovanja nauljite dlanove da se smjesa ne lijepi i brzo oblikujte šnicle.

Poslužiti se možete i kašikom za sladoled koja će vam ubrzati posao.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *