Pet namirnica koje brzo snižavaju šećer u krvi: Odlične su za dijabetičare, ali i za svaku dijetu

Pravilna prehrana ključna je za kontrolu šećera u krvi, a ove namirnice ne samo da pomažu dijabetičarima, već i poboljšavaju opće zdravlje i održavaju dugotrajan osjećaj sitosti

(Kontrola šećera poželjna je i za ljude koji nisu dijabetičari – Foto: Ilustracija, Story)

Povišen nivo šećera u krvi može izazvati mnoge zdravstvene probleme, ali srećom, postoje namirnice koje ga mogu brzo sniziti.

Zašto je važno kontrolisati šećer u krvi?

Čak i ako nemate dijabetes, visok nivo šećera u krvi može uzrokovati niz problema. Hiperglikemija je ozbiljno zdravstveno stanje povezano s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih oboljenja i drugih metaboličkih poremećaja, piše Story.

Ljudsko tijelo koristi glukozu kao izvor energije, ali kada njen nivo postane previsok, mogu se pojaviti neprijatni simptomi poput glavobolje, problema s koncentracijom, zamagljenog vida, pojačane žeđi ili gladi, umora i drugih tegoba.

Povišen nivo šećera u krvi nastaje kada tijelo ima premalo inzulina – hormona koji reguliše šećer u krvi. Nezdrava ishrana, stres i sjedilački način života najčešći su uzroci skokova šećera, a najbolji način za njegovu kontrolu je zdrava prehrana.

Namirnice koje brzo snižavaju šećer u krvi

  1. Bobičasto voće
    Bobičasto voće poput borovnica bogato je vlaknima i antioksidansima, koji pomažu u snižavanju šećera i smanjenju upalnih procesa u organizmu. Istraživanja su pokazala da jagode mogu smanjiti komplikacije dijabetesa, poput oštećenja bubrega i živaca. Također, konzumacija malina može smanjiti otpornost na inzulin.
  2. Orašasti plodovi
    Studije su pokazale da trudnice s povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa imaju niži nivo šećera u krvi nakon konzumacije pistaća u poređenju s konzumacijom integralnog hljeba. Čak i ako niste trudni, unos jedne četvrtine šolje orašastih plodova dnevno može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) i rizik od dijabetesa.
  3. Lisnato povrće
    Povrće poput špinata je niskokalorično i bogato magnezijem, koji smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Tamnozeleno povrće poput kelja i blitve sadrži vitamine A, C i E, kao i kalcij i željezo. Također je bogato kalijem, koji doprinosi opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Vlakna iz ovog povrća poboljšavaju nivo glukoze u krvi.
  4. Povrće s niskim sadržajem skroba
    Ako ne volite kelj, postoje i mnoge druge zdrave alternative. Američka asocijacija za dijabetes preporučuje da pola tanjira pri svakom obroku popunite povrćem s niskim sadržajem skroba, poput šparoga, brokule, mahuna, tikvica i gljiva. Ako koristite zamrznuto ili konzervirano povrće, birajte varijante bez dodatne soli ili ih isperite kako biste uklonili višak natrija.
  5. Cjelovite žitarice
    Ovas i druge cjelovite žitarice bogate su folatom, hromom, vitaminima B kompleksa i magnezijem. Osim toga, sadrže mnogo rastvorljivih vlakana i imaju niži sadržaj šećera u poređenju s drugim ugljikohidratima, što ih čini odličnim izborom za snižavanje holesterola. Umjesto zaslađenih pahuljica, preporučuje se konzumacija rezanih ili valjanih zobenih pahuljica.

Pravilna prehrana ključna je za kontrolu šećera u krvi, a ove namirnice ne samo da pomažu dijabetičarima, već i poboljšavaju opće zdravlje i održavaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *