Catherine Carpenter, profesorica kliničke prehrane i članica UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, upozorava da jedenje mesa pečenog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka.
To možda nije ono što želite čuti uoči otvaranja sezone roštiljanja, no pridržavajući se nekoliko sljedećih savjeta možete roštiljati na zdrav način.
Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljenisati meso – uz sagorijevanje masnoće, što proizvodi kancerogene hemikalije poznate kao heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).
Produžena izloženost ovim hemikalijama, koje također nastaju iz ispušnih plinova vozila, korozivnih tvari i drugih zagađivača, može oštetiti DNK, a vremenom se mogu razviti i tumori.
Dr. Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače.
Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.
Kako biste zdravije roštiljali, dr. Carpenter nudi sljedećih pet savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima, piše uclahealth.org.
– Nemojte peći meso na direktnoj vatri. Ako imate više plamenika, stavite meso iznad plamenika koji nema plamen, pecite na nedirektnoj toplini.
– Ako se meso mora peći na žaru na direktnoj vatri, često ga okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima.
– Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja.
– Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje hemikalija koje uzrokuju rak.
– Slično tome, razmislite o mariniranju mesa u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju. Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati hemijske učinke karcinogena.