Postoji nekoliko namirnica koje se često smatraju prirodnim “antibioticima” zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antiinflamatornih svojstava.
Iako ove namirnice ne mogu zameniti lijekove koje propisuje ljekar, one mogu doprinijeti jačanju imunološkog sistema i pomagati u borbi protiv infekcija.
Antibiotici nam pomažu u liječenju bakterijskih infekcija, a među prirodnim namirnicama ima i onih koje djeluje slično.
Med: Osim što je veoma ukusan, med je jedan od najboljih prirodnih lijekova i ljudi ga koriste hiljadama godina za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Poznat je po svojim antiinflamatornim i antibiotskim svojstvima. I to prije svega zbog prisustva dva sastojka – vodonik peroksida i velike količine prirodnog šećera, koji inhibiraju rast i reprodukciju štetnih bakterija.
Med sa niskim pH oduzima vlagu bakterijama, zbog čega s vremenom dehidriraju i umiru. Ljudi su ga takođe dugo koristili za liječenje i dezinfekciju površinskih rana.
Crni luk: Luk nam suzi oči i mnogima je neprijatnog ukusa, ali može biti odlično rješenje u borbi protiv štetnih bakterija. Najefikasniji je ako ga iseckate i ostavite da odstoji neko vrijeme kako biste povećali količinu fitonutrijenata koji se iz njega oslobađaju.
Fitonutrijenti su hranljive materije koje se nalaze samo u biljkama i koje povrću, voću, začinima i bilju daju karakteristične boje. Imaju veoma jaka antibiotska svojstva i takođe djeluju kao antioksidansi.
Luk može pomoći u smanjenju upale i bolova, ali je najefikasniji kada se jede sirov.
Beli luk: Kao i crni luk, preporučuje se da se sitno isjecka čen bijelog luka i da se ostavi da odstoji neko vrijeme kako bi se oslobodilo što više fitonutrijenata. Bijeli luk je dugo bio poznat kao jedan od najboljih prirodnih hranljivih sastojaka sa snažnim antibakterijskim i antimikrobnim dejstvom.
Može uspješno da se bori protiv mnogih sojeva bakterija i virusa, kao i protiv infekcija i upala poput prehlade, gripa i zubobolje.
Jabukovo sirće: Jabukovo sirće ima visokokvalitetna antibiotska svojstva zbog visokog sadržaja jabučne kiseline. Spriječava i ublažava probleme sa upalom grla i uspješno ubija bakterije koje izazivaju infekcije.
Cimet: Cimet se uklapa u mnoge ukusne recepte, dezerte i tople napitke, a ima i snažan antibiotski efekat u borbi protiv bakterija. Najbolje djeluje u liječenju gljivičnih infekcija, koje su jedan od glavnih uzroka gastrointestinalnih infekcija.
Ulje origana: Ulje origana je snažan antioksidans sa dobrim antiinflamatornim svojstvima, a istovremeno pozitivno utiče na jačanje vašeg imunološkog sistema. Zahvaljujući tome što ima dva sastojka – karvakrolu i timolu, može da se uspešno bori protiv štetnih bakterija i gljivica. Takođe protiv onih vrsta bakterija koje su postale otporne na antibiotike.
Ulje origana je takođe najbolje konzumirati tako što ćete staviti nekoliko kapi u vodu i piti smješu nekoliko dana zaredom. Možete ga nabaviti i u želatinskim kapsulama kao dodatak ishrani.
Karanfilić: Karanfilić je posebno efikasan u borbi protiv štetnih bakterija koje se akumuliraju u usnoj duplji. Ovo je omogućeno sastojkom koji se zove eugenol.
Ehinacea: Ehinacea, poznata i kao američka ili ljubičasta slama, često se koristi za liječenje različitih vrsta infekcija i površinskih rana. Ima dobru sposobnost da ubije bakterije koje izazivaju upalu grla, ali takođe uništava druge vrste bakterija i bori se protiv upale izazvane ovim bakterijama.
Ostale prirodne namirnice koje imaju antibiotska svojstva i mogu vam pomoći da ubijete štetne bakterije su ren, koren đumbira, vitamin C i hrana koja sadrži velike količine ovog vitamina, kao i ekstrakti eukaliptusa.
Naravno, prije svega, uvek se konsultujte sa svojim ljekarom prije nego što uzmete bilo koji prepisani ili prirodni lijek, jer čak i prirodni lijekovi mogu imati neprijatne nuspojave. (tl)