Da biste u ovim vrelim danima održali ravnotežu organizma, dali mu lakoću i istovremen ga ohladili, dovoljno je da se pridržavate jednostavnih osnovnih pravila.
Svakako pripazite na dovoljan dnevni unos vode. Također se pridržavajte nekih osnovnih prehrambenih navika, napunite svoj tanjur rashlađujućim slasnim namirnicama i neka vas ovo ljeto ne pobjedi vrućina!
U namirnice koje hlade tijelo, u vrelim danima spadaju maslac, sir, mlijeko, ghee (pročišćeni maslac), ulje kokosa, suncokretovo ulje…
Od povrća to su brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, špinat, tikvice, od mahunarki grah, leća (osim crvene) i soja, a od žitarica basmati riža, ječam, pšenica.
U voće koje hladi organizam spadaju jabuka, banana, kokos, datule, smokve, grožđe, lubenica, kruška.
Hranu koja zagrijava tijelo izbjegavajte u vrijeme ljetnih vrućina, kao što je meso, jaja, med, crvena leća, cvekla, luk, šljiva, badem, kikiriki, suncokretove sjemenke, orah. (tl)