
(Na manifestaciji će biti prezentovano više od 600 specijaliteta, a posjetioci će moći uživati u bogatstvu bosanske kuhinje – Foto: Facebook, Mirza Avdić)
Vlada TK i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona najavljuje otvaranje Lukavačkog sajma turizma i ekologije LIST, 8. maja 2025. god. u Lukavcu. Ovaj tradicionalni događaj 23. po redu, već odavno je prešao okvire klasičnog turističkog sajma.
Sajam LIST nije samo mjesto promocije turizma i ekologije – to je ključni događaj koji okuplja domaće i međunarodne privrednike, proizvođače, zanatlije, obrtnike i sve one koji žele aktivno doprinositi razvoju turizma i privrede. Otvara nove mogućnosti za saradnju, investicije i jačanje lokalnih i regionalnih zajednica.
LIST je platforma koja promovira domaću proizvodnju, male i srednje firme, turističke kapacitete, zanatstvo, obrtništvo i inovacije. Pozivamo vas da budete dio događaja koji promoviše našu snagu, potencijal i zajedništvo. Jer kada podržavamo domaće, gradimo bolju i održivu budućnost.
I ove godine Sajam LIST donosi bogat program, okupljajući ljubitelje turizma, putovanja, prirode i kulture iz cijele regije i šire. Raznolika ponuda proizvoda i usluga, domaćih i stranih izlagača, inovacije u turizmu i ekologiji, pružaju odličnu priliku za umrežavanje, saradnju i razmjenu ideja.
Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona 8. maja 2025. godine bit će otvoren Sajam turizma i ekologije LIST u okviru kojeg će prvog dana tradicionalno biti i Festival hrane i pića “Bosanska sofra”.
Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja promoviše našu bogatu tradiciju, kulturu i domaće proizvode. Manifestacija će i ove godine okupiti više od 1000 učesnica donosi priliku svim našim građanima da uživaju u autentičnom iskustvu u kojem se susreću stari običaji, izlažu rukotvorine i prezentuju najukusniji domaći proizvodi. Učesnice su sugrađanke, majke, bake i žene koje čuvaju tradiciju i predstavljaju najbolje od naše kulture i običaja.
Na manifestaciji će biti prezentovano više od 600 specijaliteta, a posjetioci će moći uživati u bogatstvu bosanske kuhinje, jelima koja su pripremljena sa puno ljubavi i pažnje po starim tradicionalnim receptima.
Okupljanje gostiju od 10 h. Ceremonija otvaranja u 11h.
S obzirom na to da organizatori u prvi plan stavljaju promociju domaćih proizvoda, i ove godine nije izostala podrška domaćih proizvođača koji su obezbijedili sponzorske pakete za najbolje u takmičarskom dijelu.
Na manifestaciji će posjetioci moći probati i kupiti organski uzgojene proizvode, ručno rađene suvenire i sve što odražava kvalitet i ljubav prema tradiciji, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. (t)
