Pred Novu godinu dosta vremena provodimo u kuhinji spremajući brojne obroke.
Upravo u tom razdoblju često dolazi do opekotina prsta, šake ili ruke zbog žurbe u pripremanju hrane, a mnogi ljudi posežu za pogrešnim metodama liječenja.
Liječnica Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savjetuje da je ključno odmah ohladiti opekotinu kako bi se temperatura smanjila, piše City magazin.
Stefanović kaže da ne treba koristiti savjete s interneta, poput stavljanja ulja, šećera, kave ili žumanjka.
Preporučuje se hlađenje mjesta opekotine pod hladnom vodom bez korištenja leda, a korisno je imati gelove ili masti namijenjene za liječenje opeklina u kućnoj apoteci.
Visoka temperatura na mjestu opekotine može dodatno oštetiti tkivo i stvoriti toksične tvari, stoga je važno ohladiti to mjesto. Ukoliko opekotina ne prolazi preporučuje se posjet liječniku, a bušenje plika nije preporučljivo.
Kako pokazuju statistike, najčešće kućne ozljede uzrokuju kipuća voda, kava, čaj, a ponekad mogu dovesti do ozbiljnih opekotina drugog ili trećeg stupnja.
Pregrijavanje tkiva na visokim temperaturama može uzrokovati nepovratnu smrt, a može doći i do ozbiljnih komplikacija poput razaranja eritrocita, zgušnjavanja krvi, porasta hemoglobina i zatajenja bubrega.
U slučaju opekotina preporuča se brzo hlađenje oštećenog dijela tijela vodom iz slavine najmanje 15 minuta, bez bušenja plika. Ne preporučuje se korištenje kućnih pripravaka poput ulja, maslaca, tinte ili paste za zube, već staviti sterilnu gazu na opekotinu kao zaštitu od infekcije. Ako su opekotine velike, može doći do šoka, u tom slučaju treba pozvati hitnu pomoć. Kemijske opekotine treba oprati vodom, a zatim tretirati odgovarajućom otopinom, poput borne kiseline ili sode bikarbone, ovisno o prirodi tvari koja je izazvala opekotinu. (tl)