Okrijte najzdraviju biljku na svijetu: Bolja od špinata i limuna!

Osušeni listovi i sjemenke koriste se kao začin, dok se nedozreli plodovi mogu kiseliti. Termičkom obradom listovi gube ljekovita svojstva.

(Biljka čudesnih svojstava-Foto: Facebook/Ilustracija)

Potočarka (lat. Nasturtium officinale), poznata i kao vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ljuti mokriš i resnik, sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i narandže. Unatoč njenim dugogodišnjim poznatim ljekovitim svojstvima, ova biljka je vremenom pomalo zaboravljena.

Nutritivna Vrijednost i Zdravstvene Prednosti

Potočarka je bogata aminokiselinama, antioksidantima, željezom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i vitaminom K. Sadrži vitamine B1, B2, C i E, te jod. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ocijenio je potočarku kao najzdraviju biljku na svijetu, sa savršenih 100 bodova, ispred kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata.

Ljekovita Svojstva

Istraživanja objavljena u časopisu British Journal of Nutrition potvrđuju da redovno konzumiranje potočarke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva. Također, oblog od lišća potočarke pomaže u suzbijanju tumora žlijezda ili limfnih čvorova.

Upotreba u Prehrani

Mladi izboji i listovi potočarke mogu se dodati u salate, smoothie, sendviče, tortilje, omlete i pizze. Osušeni listovi i sjemenke koriste se kao začin, dok se nedozreli plodovi mogu kiseliti. Termičkom obradom listovi gube ljekovita svojstva.

Uzgoj i Održavanje

Potočarka se može uzgajati u zaštićenim prostorima, na otvorenom ili u plastičnim posudama. Biljka raste kao samonikla u prirodi i zahtijeva mnogo vode. Višegodišnja je biljka sa stabljikom koja puzi po tlu ili vodi, dok se vrhovi stabljike razvijaju iznad vode. Razmnožava se generativno (direktnom sjetvom sjemena) ili vegetativno (reznicama stabljike s korijenjem).

Žetva

Potočarka se može rezati i do tri puta, ovisno o gustini zasijanja. Berba počinje početkom decembra i ovisi o temperaturi. Sjeme potočarke je vrlo sitno, a preporučuje se uzgoj na vlažnim gredicama u sjenovitom dijelu vrta.

Zaključak

Potočarka je nutritivno bogata biljka s mnogim zdravstvenim prednostima, idealna za različite kulinarske upotrebe i lako se uzgaja, čineći je vrijednim dodatkom svakom vrtu ili prehrani.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *