Svakog dana 1,6 miliona ljudi širom svijeta se razboli od konzumiranja nesigurne hrane, saopštila je u utorak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Dominique Burgeon, direktor FAO-a u Ženevi, rekao je da su 40 posto pogođenih nesigurnom hranom djeca.
“Izračunali smo da u prosjeku 340 djece mlađe od pet godina umre od posljedica konzumiranja kontaminirane hrane”, kazao je Burgeon, dodajući da kontaminacija može doći iz različitih izvora kao što su bakterije, virusi, paraziti i hemikalije.
Upozorio je da se bolesti manifestuju na razne načine, od dijareje do raka, zbog kratkotrajne ili dugotrajne izloženosti takvoj hrani. Burgeon je istakao da je pristup bezbjednoj ishrani i zdravoj hrani osnovno ljudsko pravo.
“Dakle, ovo se ne bi trebalo događati”, rekao je Burgeon.
Sistemi ishrane, naveo je, mijenjaju se “veoma brzo” i potrebno im je vodstvo nauke da bi saznali koji su novi izazovi.
Istakao je da je najvažnije pronaći odgovor i implementaciju standarda.
“To je nešto na čemu FAO i Svjetska zdravstvena organizacija rade svakodnevno. Zajedno smo uspostavili Trust Fund kako bismo omogućili zemljama da implementiraju svoje sisteme kontrole hrane, posebno zemljama sa niskim i srednjim prihodima”, dodao je Burgeon.