Proljeće je pravo vrijeme za branje koprive. To je biljka koja obiluje vitaminima i mineralima.
Koristi se za jačanje organizma te za brz oporavak poslije . Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a i sadržaj vitamina A je visok. Bogata je većinom minerala, a naročito željezom iz tog razloga preporučuje se kod slabokrvnosti.
Pomaže kod upala mokraćnih kanala, spriječava nastanak pijeska i kamenca u bubregu i mjehuru. Poboljšava rad jetre, izbacivanje sluzi iz disajnih organa. Preporučuje se i dijabetičarima jer smanjuje nivo šećera u krvi.
Ako je koristimo kao lijek, treba je upotrebljavati u svježem stanju kao iscjeđen sok, čaj, varivo ili supa. Ispiranje usne šupljine čajem od koprive ublažava afte, upale desni i grla. Snižava krvni pritisak.
Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa umanjuju se bolna stanja, pojačava se cirkulacija.
Koristimo li je kao hranu, smatra se vrlo moćnim povrćem jer u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu razgradnji masti, bjelančevina ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo. (tl)