Ako volite voćne deserte, predlažemo da pripremite rustičnu francusku poslasticu, pod nazivom – clafoutis.
Clafoutis (izgovara se “kla-foo-tee”) je pečeni desert s tijestom koje se sastoji od jaja, šećera, mlijeka i brašna te bogatim filom, najčešće u varijanti s trešanjama.
Recept je toliko jednostavan da ga zaista morate isprobati – sve što trebate jeste pomiješati sastojke u zdjeli i ispeći tijesto s voćem.
Tijesto će dobiti lijepu zlatnu boju, dok će u sredini ostati mekane i kremaste teksture.
Clafoutis se obično peče u većem pladnju, stoga je odličan izbor za slatka druženja s porodicom.
Trešnje možete zamijeniti malinama, breskvama, borovnicama, jagodama ili kruškama, u svakoj varijanti očekuje vas eksplozija okusa.
Kako je vrijeme trešanja, predlažemo da pripremite clafoutis sa ovim slasnim bobicama.
Potrebni sastojci:
3 jaja, pola šoljice šećera, 1/8 kašičice soli, pola šoljice brašna, 2 kašike maslaca, otopljenog i rashlađenog, 1 šoljica punomasnog mlijeka, pola šoljice vrhnja za šlag, 1 kašičica ekstrakta vanilije, naribana korica polovine limuna (po želji), 2 šoljice trešanja s odstranjenim košpicama, šećer u prahu za dekoraciju.
Postupak pripreme:
Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa.
Namastite kalup za pitu.
U zdjeli nakratko izmiksajte jaja, šećer i so dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i miksajte do glatke smjese. Umiksajte otopljeni maslac, zatim mlijeko i vrhnje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu limuna.
Smjesu istresite u kalup za pečenje i prekrijte trešnjama.
Pecite 35 do 40 minuta dok rubovi ne postanu zlatne boje (sredina treba ostati mekana).
Ohladite desert do sobne temperature, pospite šećerom u prahu, izrežite na željene oblike i poslužite. (tl)