(Pitanje koje se nameće samo od sebe-Foto: Pexels.com)
Maslac može biti dio uravnotežene prehrane, ali se ne preporučuje miješanje s šećerom, dok bi dnevni unos trebao biti ograničen na 10 do 30 grama, izjavila je endokrinologinja Regina Finogentova.
“Maslac je vrijedan prehrambeni proizvod i trebao bi biti uključen u prehranu djece i trudnica. Neobrađeni maslac može se konzumirati u količinama od 10 do 30 grama dnevno, ovisno o individualnim potrebama organizma,” objasnila je.
Maslac se odlično slaže sa škrobnim namirnicama, ali ne sadrži dobar spoj sa šećerom. Zbog toga bi trebalo izbjegavati prekomjerno konzumiranje slastica koje ga sadrže. Također, nije poželjno kombinirati masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, jer to može izazvati probavne smetnje.
“Konzumiranje maslaca doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju. Nezasićene masti održavaju elastičnost krvnih žila, dok glikosfingolipidi štite crijeva od infekcija. Vitamin A smanjuje upale, a triptofan iz mliječne masti poboljšava raspoloženje i regulira ciklus spavanja,” dodala je nutricionistica.
Sve ove prednosti vrijede isključivo za prirodni maslac, dok su zamjene poput margarina loše za zdravlje, naglasila je Finogentova.