Nije skupo i brzo se priprema: Napravite toskansku kremastu piletinu

Predlažemo da napravite toskansku kremastu piletinu, jeftino, a kremasto jelo koje vas neće postidjeti ni ako ga servirate gostima
odlican recept za toskansku kremastu piletinu ideja za rucak
(Jeftino, a kremasto jelo koje vas neće postidjeti ni ako ga servirate gostima – Foto: Ilustracija)

Volite jela s piletinom ali kako god je pripremite bude suha.

Predlažemo da napravite toskansku kremastu piletinu, jeftino, a kremasto jelo koje vas neće postidjeti ni ako ga servirate gostima.

Evo kako se priprema.

Potrebni sastojci: tri komada pilećih prsa, so, biber, kašičica suhog bosiljka.

Toskanski umak: jedna kašika maslinovog ulja, pet-šest česni bijelog luka, 40 g svježe ribanog parmezana, 180 g grčkog jogurta, 250 ml povrtne ili pileće supe, sedam komada suhog paradajza, jedna šaka svježeg špinata.

Postupak pripreme:

Prvo pripremite umak. Bijeli luk sitno nasjeckajte, parmezan naribajte, a suhi paradajz ocijedite i narežite na sitne kockice. Rernu zagrijte na 190 stepeni Celzijusa.

U manjem lončiću ugrijte kašičicu maslinovog ulja te na njemu kratko na laganoj vatri popržite bijeli luk uz stalno miješanje da ne prigori.

Ulijte supu te grčki jogurt i žicom miješajte dok na umjerenoj vatri ne počne krčkati. Kuhajte na laganoj vatri pet-osam minuta.

Zatim dodajte malo po malo parmezana i miješajući na laganoj vatri rastapajte. Dodajte soli i bibera po potrebi, pa umiješajte i kockice suhog paradajza.

Piletinu operite, posušite, posolite, pobiberite te pospite suhim bosiljkom. Stavite je u vatrostalnu posudu i prelijte pripremljenim umakom. Pecite u ugrijanoj rerni oko 35 minuta ponekad polijevajući piletinu umakom.

Zadnjih pet-10 minuta pečenja po potrebi možete i prekriti meso aluminijskom folijom.

Meso izvadite iz posude i pokrijte zdjelom da ostane toplo, a umak stavite u lončić na vatru.

Ubacite sjeckani špinat i u poklopljenom lončiću kuhajte nekoliko minuta dok špinat ne uvehne u umaku.

Umak prelijte preko piletine i poslužite. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *