Neprijatelji crijeva: Obrađena hrana i njeni štetni efekti

Vašim crijevima je potrebna mješavina dobrih nutrijenata da bi ostali zdravi, a previše prerađenih stvari može poremetiti tu ravnotežu.
nutricionisti upozoravaju koje vrste hljeba treba izbjegavati jer pravi stomačne tegobe i pridonosi debljanju
(Bijeli hljeb je prvi na spisku kojeg treba izbjegavati – Foto: Ilustracija)

Mnoge od ovih namirnica prepune su šećera, nezdravih masti i umjetnih sastojaka koji mogu narušiti ravnotežu crijevnih bakterija.

Kada se ova ravnoteža naruši, to može dovesti do nadimanja i nelagode. Vašim crijevima je potrebna mješavina dobrih nutrijenata da bi ostali zdravi, a previše prerađenih stvari može poremetiti tu ravnotežu.


Hrana bogata visokofruktoznim kukuruznim sirupom (HFCS)

Prerađena hrana koja sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) često uzrokuje probavne tegobe poput plinova, nadimanja i probavnih smetnji. HFCS je uobičajen zaslađivač koji se koristi u raznim prerađenim i pakiranim namirnicama, uključujući pića, grickalice i deserte. Osim toga, hrana koja sadrži HFCS često nema dovoljno vlakana, što je ključno za redovno pražnjenje crijeva i prevenciju probavne smetnje.


Hot Dog

Visok sadržaj natrijuma u prerađenoj hrani, kao što su hrenovke, može dovesti do zadržavanja vode, uzrokujući nadimanje i osjećaj sitosti. Štaviše, prekomjeran unos soli može poremetiti ravnotežu tečnosti u probavnom sistemu, usporavajući cjelokupni probavni proces. Prerađeno meso poput hot dogova može biti siromašno vlaknima, koja su neophodna za pravilnu probavu.

Hot dogovi mogu izazvati probleme s gastrointestinalnim traktom zbog visokog sadržaja natrijuma i konzervansa. Ovi sastojci često uzrokuju zadržavanje vode, što može dovesti do osjećaja sitosti, nadimanja, plinova i probavne smetnje. Konzervansi u viršlama također mogu uzrokovati upalu crijeva, dovodeći do sličnih gastrointestinalnih simptoma.


Bijeli Hljeb

Nažalost, bijeli hljeb može naštetiti crijevima, uzrokujući probavne probleme i nadimanje. Ova uobičajena vrsta kruha napravljena je od rafiniranog brašna, bez prirodnih vlakana i hranjivih tvari.

Rafiniranjem brašna nastaje bijeli hljeb koji nema dovoljno vlakana i hranjivih tvari. U procesu rafiniranja uklanjaju se mekinje i klice, ostavljajući samo skrobni endosperm. Iako se takav hljeb lako probavlja, on uzrokuje brzo povećanje razine šećera u krvi, što može izazvati nelagodu u probavi i nadimanje.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *