Neprevaziđen recept: Bakine oblatne za 20 minuta

Oblatne iz bakine kuhinje (Foto: Ilustracija, arhiva)

Ako želite nedjeljom obradovati svoje ukućane, onda ne morate puno razmišljati šta da im ponudite da se zaslade.

Bakine oblatne su stari i neprevaziđeni recept. Jednostavno, lako, brzo – sve gotovo za 20 minuta!

Sastojci

2 lista veće oblande
300 + 300 gr. šećera
250 g. margarina
4 jajeta
350 gr. sjeckanih oraha

Način pripreme
Uodgovarajućoj posudi sipati 300 g. šećera pa zagrijati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
Za to vrijeme nikako ne miješati šećer, samo povremeno protresti šerpu, u protivnom bi se šećer zgrudvao.
Kad se sav šećer otopi staviti jedan margarin isječen na parčiće da se brže otopi. Tek sada početi sa miješanjem.
Dok se margarin topi umutiti jaja sa 300 g. šećera i postepeno dodavati u karamelizovanu masu uz neprekidno miješanje.
Kad masa sa jajima počne da se zgrušnjava dodati sitno isjeckane orahe i sve zajedno pržiti 5 do 10 min.
Masa je gotova kad se varjačom pređe po dnu šerpe i ostavi trag.
Prohlađenim filom premazati krupniju stranu lista oblande i prekriti je drugim listom oblande.
Preko oblande staviti neki predmet najbolje knjige da fil nalegne i bolje oblanda stegne. Prijatno!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *