Volite li kolače s voćem i ovaj će vas sigurno oduševiti okusom i mirisom.
Magija je upravo u tome što ćete od jedne smjese dobiti konkretan kolač. Isto tako je zdrav jer recept ne sadrži maslac ili ulje.
Riječ je o poznatom francuskom desertu poznatim pod imenom gâteau magique.
Potrebni sastojci: jedna jabuka, oguljena i narezana na tanke kriške, četiri jaja, odvojen bjelanjak i žumanjak, 100 g brašna, 160 g bijelog šećera, 480 ml mlijeka.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 165 stepeni Celzijusa i obložite posudu za pečenje masnim papirom.
Na dno posude stavite sloj jabuka tako da ih slažete jednu do druge te dodajte još jedan sloj jabuka.
U posudi pomiješajte bjelanjke i ostavite ih u frižider.
U drugoj posudi miksajte žumanjak, brašno, šećer i pola mlijeka.
Mikserom mutite na jakoj brzini dok se ne uklone sve grudvice. Potom dodajte ostatak mlijeka i umiješajte.
Uzmite bjelanjke pa ih polako dodajte smjesi dok lagano miješate da se sve poveže.
Smjesu prelijte preko jabuka i pecite oko 45 minuta. Gornji dio kolača bi trebao biti smeđe boje.
Neka se kolač ohladi prije serviranja. (tl)