Konkretno, brojna istraživanja dokazala su da protuupalne namirnice igraju važnu ulogu u povećanju šansi za dug i zdrav život.
Protuupalna hrana je hrana koja sadrži spojeve koji smanjuju upalu u tijelu. Iako su sve protuupalne namirnice korisne, postoji jedna koju dijetetičari preporučuju da se jede svaki dan, ako želimo doživjeti stotu.
Povrće, voće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, riba i maslinovo ulje djeluju protuupalno. Međutim, dijetetičarka Susan Bowerman izdvaja lisnato povrće te preporučuje ljudima da ga jedu svaki dan.
– Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja, raštike, gorušice i tamnozelene salate na vrhu je moje liste. Mnogi ljudi ne jedu dovoljno takve hrane, a ona je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Izvor je fitonutrijenata, kao i beta-karotena, koji tijelo prema potrebi pretvara u vitamin A. Sadrži i minerale poput kalcija, magnezija, kalija i vlakana te je izvor vode – pojasnila je za Parade.
Naučne studije podržavaju vezu između redovnog konzumiranja lisnatog povrća i dugovječnosti. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji jedu jednu do dvije porcije zelja dnevno, bili 11 godina mlađi od ljudi koji ga ne jedu redovno. (tl)