Vrijeme je za nar, šipak ili mogranj. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.
Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Izuzetno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.
Nar obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans, posebno za vrijeme sezone prehlade i gripe. Sadrži i vitamine B skupine te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar.
Košpice su bogate vlaknima koja su važna za zdravu probavu i crijevnu floru. Nar kao lijek u narodnoj se medicini koristi protiv crijevnih parazita, i to kora nara.
Osim cijeli, može se konzumirati i sok od šipka nara iznimne antioksidacijske moći. Pojedina istraživanja navode da sok od nara ima jače djelovanje od zelenog čaja zbog udjela antioksidansa.
Nar je posebno nezaobilazna namirnica za osobe sa povišenim holesterolom jer njegova konzumacija smanjuje oksidaciju molekula lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze.
Nar potiče i lučenje hormona sreće, serotonina, ali i estrogena zbog čega pridonosi smanjenju rizika od osteoporoze. Povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem, jačanje imuniteta. (tl)