Paradajz je namirnica koja se može koristiti u raznim varijantama i kuhinjama diljem svijeta.
Plod je prepun nutrijenata, pa se o njemu pišu samo pozitivne stvari.
Kako paradajz ne može dugo ostati svjež u frižideru, a u vrtu ih imate previše, iskoristite ih i napravite umak koji se može upotrebljavati za ukusne obroke tokom cijele zime.
Za recept za pasirani paradajz potrebna su vam samo tri sastojka: 1,5 kg paradajza, 250 g šećera, so po želji (do pet kašičica).
Postupak pripreme:
Operite i očistite paradajz, pa ga nasjeckajte na polovine ili četvrtine.
Sve staviti u veliki lonac da se kuha.
Dodajte kašičicu soli i šećera, pa kuhajte oko 45 minuta.
Pusti da se malo ohladi i ispasirajte.
Ispasirani paradajz kuhajte oko dva sata na laganoj vatri uz miješanje.
Dodajte još oko četiri kašike soli i malo šećera.
Probajte i dodajte još šećera i soli ako je potrebno.
Savjet: Pasirani paradajz možete čuvati u staklenim flašama ili teglama ili u vrećicama za zamrzavanje i koristiti tokom cijele zime. (tl)