Dvadesetsedmi je dan mubarek mjeseca Ramazana, a nove ideje za iftar uvijek dobro dođu.
Od sastojaka vam je potrebno:
900 grama brašna
300 mililitara toplog mlijeka
300 mililitara tople vode
20 grama soli
20 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca
maslinovo ulje
sjeckani peršun
Priprema:
Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to naspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne.
Nakon dizanja, tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste prethodno posuli brašnom. Razdijelite tijesto na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 centimetara.
Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuše i dobije zlatnu boju. Na kraju, svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun. (R)