Svi dijelovi koprive, stabljika, lišće, cvijet i korijen imaju ljekovita svojstva. Liječi upale urinarnog trakta, čisti krv, snižava šećer, a kako sadrži obilje željeza, briše i umor, liječi anemiju…
Ako ćete sami brati koprivu, sad je pravo vrijeme. Možete odmah da je pripremate, ili sušite u tankom sloju u hladu, kako bi sačuvala lijepu zelenu boju.
Pored uljevaka, čaja od koprive, možete napraviti i ukusnu čorbu.
Sastojci:
300g listova koprive
2 krompira srednje velicine
šaka ovsenih pahuljica
veza mladog luka
velika kašika pavlake
so, biber
Natopite koprivu vodom i ostavite da odstoji, neće vas žariti dok je siječete. Sitno isjeckajte i mladi crni luk, a krompir na kockice.
U prigodnu šerpu ili lonac stavite vodu da provri, dodajte prvo mladi crni luk (može i bijeli), pa zajedno krompir i rižu.
Kad sastojci čorbe malo omeknu, sipajte ovsene pahuljice i koprivu, začinite čorbu po želji solju i biberom i ostavite da se kuha na laganoj vatri dok ne bude gotov krompir.
Razmutite pavlaku sa malo tečnosti iz čorbe i dodajte je u šerpu.
Po želji, čorbu na trpezi možete dodatno da zakiselite pavlakom, odlična zamjena su kiselo mlijeko ili gusti jogurt. (tl)