Jeste li znali da, zbog bogatstva flavonoidima, kakao povoljno utječe na elastičnost arterija i vena.
Žene koje su tri mjeseca, svakodnevno, pile šoljicu antioksidansima bogatog kakaa, dobile su nježniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca, manje osjetljivu kožu, pokazala su istraživanja.
Istraživanja su potvrdila i da kakao podstiče mozak da stvara endorfin, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola.
Stimulira i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja.
U ovome leži i odgovor – zašto depresivni ljudi jedu čokoladu u ogromnim količinama.
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara.
Dnevna šolja ovog napitka sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška, koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može izazvati infarkt. (tl)