Nutricionistkinja Nurija Dijanova, specijalistkinja gastroenterologije, objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide s kafom. U pitanju su kafa i čokolada!
Kafa s čokoladom, kao i sa alkoholom, pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i vraćanja sadržaja želuca u jednjak. Kako kaže, s vremenom može da se javi upala jednjaka, upozorava Dijanova. Ipak, ona obavještava i koja kombinacija se preporučuje.
“Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje djeluju na kompaktno meso zajedno sa želudačnim sokom”, objasnila je ljekarka i dodala da poslije nekoliko minuta, nakon što popijete espreso, uvijek treba da uzmete i čašu vode.
Ljekari upozoravaju da pretjeran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon ovog pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.(bdd)