Najbolji recept za klasične krofne pjenaste poput oblaka

Malo je onih koji ne vole krofne – slatke loptice od dizanog tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, volimo ih u svim varijantama.

SASTOJCI ZA KROFNE:

50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
2 jaja
1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac
8 dag maslaca
2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac
1 dl kiselog vrhnja
4 velike kašike ruma
prstohvat soli
1 litra ulja za prženje
šećer u prahu za posipavanje
pekmez po želji za punjenje

PRIPREMA KROFNI:

1. Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite s jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

2. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

3. Mikserom dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krofne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa režite okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

6. Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krofne ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

SAVJETI:

Ako želite puniti krofne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.

Ako imate domaći neprskani limun ili narandžu, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krofnama. Obvezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *