(Foto: City Magazine)
Pomiješajte sastojke, uronite željeni komad mesa u smjesu i marinirajte sve zajedno barem šest sati, a idealno bi bilo 12 sati prije termičke obrade.
Sočan odrezak zavisi od komada mesa koji planirate da ispečete, od termičke obrade, ali i vrste začina i drugih sastojaka u kojoj će se odrezak marinirati.
Veličanstvena marinada s daškom Azije može se postići sa svega četiri sastojka: soja sosom, bijelim lukom, đumbirom i bijelim vinom.
Koristite soja sos s niskim procentom soli, u suprotnom marinada će biti preslana.
Sastojci za marinadu (za otprilike 1 kg mesa):
– 500 ml soja sosa s niskim procentom soli
– 500 ml bijelog vina
– 3-4 čena bijelog luka
– 1-2 kašike narendanog svježeg đumbira
Priprema marinade za odrezak
U plitkoj posudi pomiješajte soja sos, vino, narendani đumbir i komadiće očišćenog bijelog luka. Dodajte meso i sve dobro promiješajte.
Pustite da se meso marinira barem šest sati u frižideru.
Ispecite odreske na roštilju na uobičajen način zavisno od vrste mesa koje ste izabrali. Poslužite toplo s prilogom po želji. Prijatno!