Ovi slasni muffini, pripremljeni sa tikvicama i krompirom, prožeti su nutritivnim prednostima povrća i užitkom sira.
Služeći kao idealan međuobrok, opcija za doručak ili dodatak jelima, jednostavni su za pripremu i nude ukusnu metodu za uključivanje povrća u prehranu.
Potrebni sastojci: Tikvice – jedna srednja, otprilike jedna šoljica kad se nairenda, krpmpir – jedan srednji, otprilike jedna šoljica kad se nairenda, dva jaja, jedna šoljica (120 grama) brašna, jedna kašičica praška za pecivo, pola šoljice (120 ml) mlijeka, 1/4 šoljice (60 ml) maslinovo ulja, jedna šoljica (120 grama) nairendanog sira (cheddar, mozzarella ili njihova kombinacija), pola kašičice soli, malo bibera, bijeli luk u prahu po želji, dvije kašičice isjeckanog peršuna ili kopra.
Postupak pripreme:
Počnite s pripremom povrća: nairendajte tikvice i krompir. Zatim ih premjestite na čistu kuhinjsku krpu ili gazu i temeljito ocijedite svu suvišnu vlagu kako biste osigurali da muffini ne budu vlažni.
Da biste pripremili tijesto, započnite miješanjem jaja, mlijeka i maslinovog ulja u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, crni biber i bijeli luk u prahu.
Polako dodajte suhe sastojke u mokru smjesu, miješajući dok se ne sjedine. Izbjegavajte pretjerano miješanje.
Umiješajte povrće i sir: pomiješajte nairendane tikvice, krompir, sir i svježe začinsko bilje u smjesu, pazeći da su jednolično raspoređeni.
Pripremite muffine tako da prethodno zagrijete rernu na 190 stepeni Celzijusa. Namastite kalup za muffine od 12 čašica ili ga obložite papirnim podlogama.
Tijesto ravnomjerno rasporedite po posudama za muffine, pazeći da svaka bude napunjena do otprilike tri četvrtine svog kapaciteta.
Pecite 20 do 25 minuta ili dok vrhovi ne dobiju zlatnosmeđu boju, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pečene muffine ostavite da se kratko ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Mogu se poslužiti topli ili na sobnoj temperaturi.
Odličan su prijedlog za doručak ili međuobrok uz jogurt. (tl)