Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-wp-migration domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Može biti opasno: Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču - Tuzla L!VE

Može biti opasno: Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču

Iako se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje izuzeci koje se ne smiju zamrzavati
postoje i namirnice koje nikada ne treba zamrzavati
Foto: Ilustracija

Ako ste ponovno previše skuhali, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne morate baciti ostatke hrane, a uvijek možete nešto spontano pojesti. Uprkos tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač, piše Delish

Tikvice, paradajz i krastavac: Bilo koje voće i povrće s visokim udjelom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, paradajz ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u frižideru i trajat će nekoliko dana. Usitnjavajte ga tek prije konzumiranja. Tikvice, paradajz i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire. 

Mliječni proizvodi: Ako za kuhanje često koristite namirnice poput jogurta, majoneze, svježeg sira ili kiselog vrhnja, sve možete bez problema zamrznuti. Međutim, ako sastojke želite jesti pojedinačno, trebali bi biti svježi. Naime, kad se mliječni proizvodi zamrznu, taloži se voda, koja mijenja konzistenciju pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suh. Prije zamrzavanja tvrdi sir treba naribati.

Sirovi krompir: Čim se sirovi krompir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krompir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani krompir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krompir čuvati u papirnatoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko sedmica.

Jaja: Sirovi bjelanci i žumanci, tj. tekućine u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Kada se pomiješaju, jaja polako trune te ostavlja vrlo neugodan miris. Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. 

Namirnice koje sadrže puno masnoće: Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možete bez problema zamrznuti, ali svejedno trebate obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća se može “užegnuti” i u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, nastavit će se razmnožavati nakon odmrzavanja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *