Na platou planinarskog doma na Rujištu, uz grah i čaj koji su ponovo su za sve posjetitelje bili besplatni, tradicionalna Grahijada okupila je nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu i gastro-specijalitete.
Osim takmičara iz Mostara koji su pripremali tradicionalno jelo, učešće je uzela i jedna ekipa iz Jablanice.
Predsjednik PSD Prenj Sead Divanović ističe da je svake godine broj učesnika sve veći, te da se broj ekipa posljednjih godina kreće između 20 i 25. One većinom koriste lonce kapaciteta 20 litara, pa se sa sigurnošću može reći da se svaki put pripremi oko 500 litara graha. Na ideju su u PSD Prenj došli prije šest godina, uvidjevši da broj planinara i posjetilaca na Rujištu u zimskim mjesecima opada.
– Potražili smo način kako privući ne samo planinare, već i omladinu i ostale posjetioce. I napravili smo pun pogodak, rekao je Divanović, podsjetivši da je Grahijada prošle godine imala i međunarodni karakter jer su učestvovali i kuhari iz Metkovića.
Kod učesnika od ranog jutra vladalo je odlično raspoloženje. Titulu najboljeg branila je ekipa Livač iz Bijelog Polja kod Mostara. Pobjednici će biti poznati u popodnevnim satima. I ove godine uz takmičenjeu pripremi graha, organizovana je tombola za posjetioce. (vijesti.ba)