Mladi luk – proljetna namirnica puna zdravlja i ukusa

Bilo da se koristi kao začin, salata ili prilog, mladi luk je mnogo više od skromne namirnice. Uz bogat nutritivni sastav, povoljnu cijenu i široku dostupnost, opravdano nosi titulu jedne od najzdravijih i najukusnijih proljetnih namirnica

mladi luk zdrava namirnica
(Sve što trebate znati o mladom luku: Zdrav, pristupačan i neizostavan u kuhinji – Foto: Ilustracija)

S dolaskom proljeća, tržnice i pijace širom Bosne i Hercegovine ispunjene su svježim zelenilom, a među najtraženijim sezonskim proizvodima svakako je mladi luk. Osim što je nezaobilazan dodatak mnogim jelima, ova namirnica donosi i niz zdravstvenih prednosti.

Više od začina – nutritivna vrijednost

Mladi luk je bogat vitaminima A, C i K, ali i folnom kiselinom, vlaknima i antioksidansima. Njegove karakteristične zelene stabljike i bijeli lukoviti dio sadrže flavonoide koji mogu pomoći u zaštiti organizma od slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa.

Prema riječima nutricionista, redovno konzumiranje mladog luka može doprinositi jačanju imuniteta, boljoj probavi, ali i regulaciji šećera u krvi. Također, zbog niskog udjela kalorija i visokog sadržaja vode, odličan je saveznik i u dijetalnoj ishrani.

Nezaobilazan dio tradicije

Mladi luk u domaćoj kuhinji ima višestruku primjenu, jede se sirov, kao dodatak salatama, uz hljeb i sir, roštilj ili kao začin raznim jelima. U bosanskoj kuhinji posebno je cijenjen u sezoni roštiljanja, kada često prati jela s roštilja, krompir i mesne specijalitete.

Poljoprivrednici kažu da je riječ o kulturi koja ne zahtijeva puno, a daje brzo i bogato. Na bh. njivama i u plastenicima, mladi luk se sije već krajem zime, a prva berba stiže već u martu i aprilu.

Domaće ili uvozno?

Iako domaća proizvodnja zadovoljava veliki dio potražnje, na tržištu se i dalje mogu naći uvozni proizvodi. Kupci često biraju domaći mladi luk, ističući njegov jači miris, izraženiji okus i svježinu.

Zbog sve većeg interesa za zdraviju prehranu, prodaja mladog luka posljednjih godina raste, posebno u urbanim sredinama. Proizvođači kažu da je cijena stabilna, a interes za domaći proizvod, sve veći.

Savjeti za kupovinu i čuvanje

Prilikom kupovine, preporučuje se birati čvrste stabljike svijetlozelene boje i bijeli dio bez mrlja ili tragova truleži. Mladi luk najbolje je čuvati u frižideru, umotan u vlažnu krpu ili u plastičnoj vrećici, kako bi ostao svjež nekoliko dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *