Mesud Pezer izborio plasman u finale Evropskog prvenstva u Rimu

Atletika_prvenstvop balkana_mesud Pezer_bacanje kugle
(Mesud Pezer, najbolji bh. bacač kugle – Foto: ASBiH)

Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer izborio je plasman u finale na 26. Evropskom prvenstvu na otvorenom, koje je danas počelo u Rimu (Italija) i koje će trajati do 12. juna.

Pezer je u večerašnjim kvalifikacijama za plasman u finale, u kojima je nastupilo 29 bacača, te u kojima je norma za direktan plasman finale iznosila 20.70 metara, nastupio u grupi B i ostvario dužinu od 19.79 metara, što mu je bilo dovoljno za 11. mjesto te plasman u finale.

Normu za finale večeras je ispunio samo Italijan Leonardo Fabri, koji je već u prvoj seriji bacio 21.10 m, dok je preostalih 11 finalista ušlo po plasmanu. Drugoplasirani Norvežanin Marcus Thomasen i trećeplasirani Hrvat Filip Mihaljević bacili su 20.69 m, četvrtoplasirani Šveđanin Victor Petersson 20.57, zatim Čeh Tomaš Stanek 20.53, Britanac Scott Lincoln 20.31, Luksemburžanin Bob Bertemes 20.23 m, Portugalac Francisco Belo 20.18, Rumun Andrei Rares Toader 20.13, Poljak Michal Haratyk 19.79, Mesud Pezer 19.79 te Italijan Zane Weie 19.71 m.

Srbijanac Asmir Kolašinac bio je 18., s dužinom 19.19 metara, dok je njegov zemljak Armin Sinančević prestupio sva tri puta te je ostao bez plasmana.

Finale je na programu već sutra od 21:00 sat. Pezerov lični i bh. rekord na otvorenom iznosi 21.48 m, a najbolji ovosezonski rezultat te novi lični i bh. državni rekord u dvorani 21.42 m.

Srednjeprugaš Abedin Mujezinović, koji je danas osvojio 7. mjesto u trećoj kvalifikacijskoj trci na 800 metara, s vremenem 1:49.20, u svojoj je disciplini završio je kao pretposljednji, 31. u kvalifikacijama. Slabiji od njega bio je samo Mađar Daniel Huller, koji je u istoj trci s Mujezinovićem bio posljednji s 1:49.59.

Najbrži u kvalifikacijama bio je Francuz Paul Anselmini, koji je s 1:44.73 postavio i novi lični rekord. Polufinale je na programu sutra od 19:50 sati, a finale u nedjelju u 22:27 sati. (as)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *