Mekane pogačice bez brašna: Tajna je u tri sastojka, gotove u tren oka

Probajte ih već danas i podijelite sa porodicom. Kada jednom osetite miris ovih zlatnih krugova, poželjet ćete da ih pravite iznova i iznova

pogacice bez brasna mekane i ukusne veoma se lako pripremaju
(Ove pogačice su dokaz da jednostavnost može biti jednako ukusna kao i najkomplikovaniji recept – Foto: Ilustracija)

Nema ljepšeg osjećaja od mirisa toplih zalogaja koji izlaze iz rerne, pogotovo kada znate da ste ih napravili za tren oka. Ako ste ikada poželjeli hljeb uz supu ili doručak, a u kući nema brašna – rješenje su mekane pogačice bez brašna.

Samo tri sastojka, nekoliko minuta pripreme i pred vama je korpica zlatnih, mekanih krugova koji donose toplinu doma i osjećaj da ste sebi i porodici priredili nešto posebno.

Ove pogačice su dokaz da jednostavnost može biti jednako ukusna kao i najkomplikovaniji recept.  Potrebna su vam samo jaja, krem sir i prašak za pecivo. Kada se ova tri sastojka sjedine, dobijate smjesu koja se peče u rerni i pretvara u mekane, zlatne pogačice koje podsjećaju na hljeb, ali bez ijednog grama brašna.

Kako se prave:

-Umutite 3 jaja dok ne postanu pjenasta.

-Dodajte 3 kašike krem sira i pola kašičice praška za pecivo.

-Sve dobro sjedinite i kašikom oblikujte male krugove na papiru za pečenje.

-Pecite 15 minuta na 180°C dok ne porumene.

Rezultat? Lagane, mekane pogačice koje možete jesti same, uz namaz, supu ili kao zamjenu za hljeb u sendviču.

Njihova prednost je što su bez glutena, pogodne za keto i low‑carb ishranu, a opet dovoljno neutralne da se kombinuju sa slanim i slatkim dodacima.

Kako da ih prilagodite svom ukusu:

-Dodajte susam ili lanene sjemenke za hrskavost.

-Ubacite malo rendanog sira za puniji ukus.

-Za slatku varijantu, dodajte prstohvat cimeta i malo stevije.

-Umjesto krem sira, možete koristiti grčki jogurt ili mascarpone.

Zašto bez brašna?

Prema istraživanjima o ishrani sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, zamjena klasičnog hljeba low‑carb opcijama može smanjiti osećaj nadutosti kod 70 posto ljudi i doprinijeti boljoj kontroli šećera u krvi. Ove pogačice su praktičan primjer takve zamjene.

Najčešća pitanja o pogačicama bez brašna

1. Mogu li se zamrznuti?

– Da, stavite ih u kesu i zamrznite. Kada poželite, samo ih podgrijte u rerni.

2. Da li su pogodne za dijabetičare?

– Da, jer ne sadrže brašno i imaju nizak glikemijski indeks.

3. Mogu li se praviti bez praška za pecivo?

– Mogu, ali neće biti tako mekane i vazdušaste.

Toplina doma u tri koraka

Mekane pogačice bez brašna nisu samo recept – one su mali trik koji vraća osjećaj topline i domaćeg mirisa u kuću. Probajte ih već danas i podijelite sa porodicom. Kada jednom osetite miris ovih zlatnih krugova, poželjet ćete da ih pravite iznova i iznova. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *