
Maslačak (Taraxacum officinale), poznat kao jedan od vjesnika proljeća, krije brojne zdravstvene prednosti koje su odavno prepoznate u narodnoj medicini. Iako se često smatra običnim korovom, ova biljka nudi bogatstvo hranljivih i ljekovitih sastojaka korisnih za cijeli organizam.
Korijen kao čuvar zdravlja
Korijen maslačka, naročito u periodu prije cvjetanja, bogat je kalijumom, mineralom ključnim za pravilno funkcionisanje srca i bubrega. U jesenjem periodu, korijen sadrži veće količine inulina, prirodnog vlakna koje pozitivno djeluje na crijevnu mikrofloru, hraneći dobre bakterije u organizmu.
Cvijet kao prirodni čistač
Cvjetovi maslačka koriste se za pripremu sirupa koji se često preporučuje kao blagi detoksikator organizma. Ovaj „med od maslačka“ takođe je poznat kao efikasan prirodni lijek protiv kašlja, naročito kod djece. Cvjetovi se beru u podne, na čistim lokacijama, daleko od saobraćaja i zagađenja.
Listovi bogati vitaminima i mineralima
Maslačkovi listovi, karakterističnog blago gorkog ukusa, posjeduju snažno diuretičko dejstvo. Često se koriste svježi u salatama ili kuvani u varivima, a posebno se preporučuju trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi. Podstiču izlučivanje žuči, poboljšavaju varenje i pomažu kod problema poput nadimanja, zatvora i gasova.
Pomoć kod dijabetesa i regulacije težine
Maslačak može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe koje boluju od dijabetesa. Takođe, zahvaljujući diuretičkom i stimulativnom dejstvu na metabolizam, često se koristi kao podrška u procesu mršavljenja.
Prirodna njega kože
Ulje od maslačkovih cvjetova, koje se dobija kuhanjem u biljnom ulju, koristi se kao prirodni melem za kožu. Osim toga, mliječni sok iz stabljike maslačka primjenjuje se lokalno za uklanjanje virusnih bradavica – nanosi se direktno na promjenu sve dok ne otpadne.
Ljekoviti čaj za svakodnevnu upotrebu
Čaj od maslačka preporučuje se kao dnevni napitak za pročišćavanje organizma. Priprema se od svježih ili osušenih listova i cvjetova, a konzumira se tri puta dnevno, neposredno prije obroka.
Mjere opreza pri upotrebi
Uprkos brojnim koristima, upotreba maslačka nije preporučljiva svima. Osobe sa žučnim kamencima, upalom žučne kese, čirevima na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu treba da izbjegavaju ovu biljku. Takođe, maslačak se ne preporučuje osobama koje su na terapiji litijumom.
