Lagani tart od jagoda – jednostavan recept za sezonski užitak

Ovaj tart od jagoda ne samo da izgleda primamljivo, već osvaja i bogatim ukusom. Kombinacija hrskave kore, lagane kreme i svježih jagoda idealna je za sve koji vole lagane, domaće deserte

(Spoj hrskave podloge i svježih jagoda – tart koji će vas osvojiti – Foto: Freepik/Ilustracija)

Lagani tart s hrskavom korom, nježnom vanilija kremom i svježim jagodama idealan je desert za tople proljetne i ljetne dane. Njegova jednostavna priprema i osvježavajući okus čine ga savršenim izborom za porodična okupljanja ili lagane popodnevne užitke.

Sastojci:

Podloga:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 1–2 kašikice hladne vode

Krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žumanca
  • 50 g šećera
  • 1 kašikica gustina (ili brašna)
  • 1 kašikica vanilin šećera

Dekoracija:

  • 300–400 g svježih jagoda
  • Po želji: želatin za sjaj i svježinu

Priprema:

Podloga:

Pomiješajte brašno, šećer u prahu i kockice hladnog maslaca dok ne dobijete sitne mrvice. Dodajte žumance i kašikicu hladne vode, pa zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite da se hladi 30 minuta. Razvaljajte tijesto, postavite u kalup, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne dobije zlatnu boju.

Krema:

Zagrijte mlijeko s vanilin šećerom. Umutite žumanca sa šećerom i gustinom, pa smjesu dodajte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi.

Finalno slaganje:

Na ohlađenu podlogu nanesite kremu, poravnajte, a zatim rasporedite svježe jagode. Za dodatni sjaj i dugotrajnu svježinu, po želji prelijte rastvorenim želatinom. Ostavite tart u frižideru prije posluživanja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *