Proljeće je stvoreno za lagane deserte u čaši.
Ovog puta predlažemo da pripremite jedan sa sirom i jagodama. Osvježavajući je, ukusan, lagane teksture, a ono što je najvažnije nećete morati paliti rernu.
Za podlogu je potrebno: 50 g integralnog keksa, 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi.
Krema: 100 g grčkog jogurta, 50 g svježeg krem-sira, 75 g slatkog vrhnja, jedna kašika šećera u prahu.
Preljev: 250 g jagoda ili nekog drugog jagodičastog voća, kašika šećera i kašika svježe cijeđenog soka limuna.
Postupak pripreme:
Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u tri zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike. Ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.
Slatko vrhnje umutite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u umućeno vrhnje.
Sve sastojke polako miješajte dok se ne sjedine.
Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovo sve vratite u frižider na najmanje sat.
U međuvremenu nasjeckajte jagode na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje.
Smjesu ostavite da se ohladi, a potom je dodajte na kremu. Vratite u frižider do posluživanja.
Savjet više: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za tri porcije deserta ili manje ovisno od veličine čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji (jagode, maline, kupine, borovnice…). (tl)