Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu u umjerenim količinama. Bogate su ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijem, magnezijem i antioksidansima.
Iako se ne preporučuje jesti ih za doručak jer će brzo uzrokovati umor i glad, sjajan su obrok koji možemo pojesti prije treninga. Ako se pitate koje banane odabrati – zelene ili zrele, nutricionist Pavel Isanbaev ima savjet.
– Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, zbog čega su lakše probavljive za osobe s osjetljivom probavom. Zrelo voće sadrži više antioksidansa, što pozitivno utječe na zaštitu organizma od starenja i stresa – izjavio je Isanbaev.
Zelene, odnosno nezrele banane, sadrže više rezistentnog škroba koji ljekovito djeluje na crijeva i mikrofloru. Također smanjuje nivo holesterola, poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva.
– Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe s visokim nivoom razinom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva što poboljšava stanje crijevnog mikrobioma – dodao je nutricionist.
Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, birajte nezrelo voće, prenosi Index.hr (tl)